Här kommer ett recept på en italiensk påskpaj med ägg i. Man kan givetvis äta denna paj när som helst. 

Här kommer receptet:

Pajdeg (jag köpte färdig pajdeg men man kan även använda smördeg) )

400 gram färsk spenat

1 lök hackad  

 


olivolja

2,5 dl ricottaost

2 skivor (ta bort kanterna) surdegsbröd (jag kör dem i lökhackaren)

1 dl mjölk

2 ägg L 

Salt, peppar, muskotnöt

2 dl färskriven parmesanost

3-4 ägg

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Fräs den färska spenaten och den hackade löken i olivolja. Jag tar bort alla stjälkar först. Flytta över den till ett durkslag och pressa ur vattnet.
  3. Lägg brödet i en lökhackare och fördela, häll på mjölken och låt brödet mjukna. Blanda sedan ner 2 ägg, ricotta, salt och rejält med nymald peppar. Krama ur spenaten väl med händerna och hacka den grovt. Blanda med resten av fyllningen. Smaka av om det behövs mer kryddor.
  4. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20-23 cm i diameter.
  5. Rulla ut degen och klä formen med en av rundlarna. Om du inte har runda plattor får du skarva och skära till degen så att det blir en rundel att klä formen med. Fördela fyllningen däri och gör 3-4 stora fördjupningar. Fyll fördjupningarna försiktigt med ett knäckt ägg i varje. Tycker man att detta är jobbigt kan man löskoka äggen, spola dem i kallt vatten och skala, och använda dessa istället.
  6. Lägg på den andra degrundeln och nyp ihop vid kanten. Pensla degen med lite olivolja (går även bra med ägg) och nagga degen. Grädda på nedersta falsen ca 55-60 minuter, tills pajen fått fin färg. Pajen är god att servera nygräddad men även kall. Jag lät min kallna och garnerade med laxrosor med en fyllning av creme fraiche och pepparrot.