Risotto med skogschampinjoner

Risotto är en riktigt god risrätt som ska lagas med kärlek och tid och ätas alldeles färsk!

Här kommer receptet:

Risotto med skogschampinjoner 2 personer

 

2 dl carnaroli-, arborio-, eller avorioris (jag använder Risentas avorioris till detta recept)
en klick smör
1
schalottenlök eller ½ gul lök
1-2
vitlöksklyftor
½
liter vatten
1-1½
buljongtärningar
1
dl vitt vin
1
dl riven parmesan
svartpeppar
ev. salt (salta inte förrän efter parmesanen är i)

Topping:

stekt svamp

rostade hackade hasselnötter
extra riven parmesan
färsk persilja

Beredning:
– Koka upp vatten och buljong. 
– Hacka lök och vitlök. Stek mjuk i en klick smör i en annan större gryta.Schalottenlök eller gul lök, det är upp till dig. Den första är lite sötare, lite mjukare. Men har du en gul lök hemma, låt inte den stoppa dig. Tricket är att skära den så fint som möjligt, absolut inte större än riskornens storlek. Då blir det en oangenäm kontrast i munnen och risotto ska vara som bomull, inget annat. När den väl är skuren så ska du steka den på låg värme i ordentligt med olivolja tills den blir glansig, mjuk, genomskinlig och nästan bildar en gröt tillsammans med oljan. DÅ är den klar, inte innan, och du kan gå vidare
– Tillsätt riset. Blanda och stek det glansigt i en minut, låt det fräsa runt i lökblandningen tills det blivit lätt genomskinligt och du känner en tydlig arom från det. Stressa inte här, du vill inte ha en brynt yta utan bara ett glänsande och smidigt ris.
– Häll i vinet. Rör om och låt koka in i riset. Utan lock.

Nu till det viktiga: Häll en slev buljong åt gången och låt koka sakta. Buljongen ska hållas sjudande i en kastrull och långsamt röras ner slev för slev under konstant omrörning. När buljongen kokat in i riset, häll i en ny slev buljong. Koka utan lock! Upprepa proceduren tills riset är mjukt med en liten kärna av tuggmotstånd i mitten. Det brukar ta ca 20 minuter. Låt gärna risotton vara en aning lös.
– Lägg i riven parmesan och svartpeppar. Rör om ordentligt. Smaka och tillsätt salt om det behövs. Serveras direkt!

Så här steker du svamp:
– Skär svampen i bitar eller skivor.

Stek i en panna utan fett. Svampen börjar först vätska sig. När vätskan är borta, tillsätt en rejäl klick smör. Stek svampen i några minuter. Salta och peppra!