Minipajer med ost/skinka samt lök/oliv

Testat lite olika småpajer. Trevligt att göra varsin paj. Här kommer recept på en paj med brieost och skinka samt en paj med lök och oliver. Jag gjorde betydligt mindre satser och det fungerade bra.

Brieost- & skinkpajer

1 kyld smördegsplatta 250 gram

1 ägg

75 gram strimlad skinka

150 gram brieost

1,5 dl riven lagrad ost

2 dl mjölk + 2 ägg till äggstanningen 


Rulla ut smördegsplattan. Dela plattan i 12 rutor, ca 9x9 cm.

Placera smördegsskivorna i aluminiumformar. Pensla smördegen med ett uppvispat ägg.

Fyllning: Strimla skinkan och fördela i formarna. Kantskär brien, dela i skivor eller bitar och fördela i formarna. Strö över riven ost.

Äggstanning: Vispa samman äggstanningen och häll över pastejerna. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner. Grädda mitt i ugnen 18–20 min. Kontrollera så att de inte får för mycket färg, täck med folie. 

Lök och olivpajer

 

Pajdeg(för 8 st)
125 g smör, kylskåpskallt
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 äggula
ev 1 msk vatten

 

 

 

Fyllning
1 stor gul lök
2 dl svarta & gröna oliver, kärnfria, grovhackade
2 dl mjölk
3 ägg
2 dl parmesanost, riven

 

Hacka ihop smör, vetemjöl och grahamsmjöl till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och eventuellt vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Låt degen vila i kylen i minst 30 min.

Kavla ut degen till en stor platta. Ta ut 8 rundlar, ca 12 cm i diameter, som passar till små pajformar, ca 10 cm i diameter. Alternativt klä en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Ställ formarna i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda dem mitt i ugnen i 10–12 min.

 

Fyllning:

 Skala och skiva löken fint och fräs den

försiktigt i en stekpanna. Vispa ihop mjölk, ägg och parmesanost i en skål. Fördela lök och oliver i pajskalen och häll över äggstanningen. Grädda pajerna mitt i ugnen i 25–35 min tills äggstanningen har stannat. Låt dem svalna lite innan servering.