Paella med skaldjur

Paella är en god spansk rätt, som är lite som vår pytt i panna. Man kan använda vad man har hemma. Man kan antingen göra den enbart med skaldjur, och/eller med lite kycklingfilé eller kanin som man använder här i Spanien. Vi ska renovera vår lägenhet så jag försöker tömma frysen. Här kommer mitt recept:

För 4 personer

500 gram räkor med skal (för att kunna göra god fond)

250-400 gram musslor (jag älskar almejas som är små och goda) +vitt vin att koka i

3 dl avorioris

1 gul lök (+1 till buljonen)

lite tomatpuré till räkfonden

5 dl fiskbuljong+1 dl vitt vin (en del av fiskbuljongen kan komma från räkfonden)

2-3 vitlöksklyftor

1 chili

1 röd paprika

1 burk krossade tomater eller helst färska tärnade

1 pkt saffran + ev paprikapulver

Salt, peppar

Börja med att göra buljongen. Skala räkorna och häll olivolja i en gryta och lägg i lök, kanske lagerblad etc och räkskalen och steka en stund. Lägg till tomatpuré och häll på buljong och vin och låt puttra ca 10 minuter. Sila. Har ni färska musslor lägg dessa i kallt vatten en stund så att all sand försvinner. Lägg dem därefter i gryta och fyll på med vitt vin (och lite persilja m.m.) och koka försiktigt tills de öppnar sig.Är vinet inte fyllt av sand kan detta användas i paellan. Börja därefter med paellan.

Sautera lök,vitlök, paprika samt lägg i tomaterna. Blanda saffran med buljongen. När grönsakerna är mjuka häll i riset och bryn lite, späd med buljongen. Låt puttra sakta ca 15-20 minuter. smaka av med salt och peppar och ev lite paprikapulver. När allt smakar bra och det börjar kännas klart, lägg i de skalade räkorna och de kokta musslorna och låt allt blir varmt. Här i Spanien använder man även ofta gröna ärtor, men eftersom min man hatar gröna ärtor, finns de inte med i min paella. Jag lägger i lite persilja på slutet. Servera med citronklyftor om ni så önskar. 

Smaka av med