Auberginegratäng-italiensk melanzane parmigiana

Har provat göra en italiensk melanzane parmigiana, dvs en auberginegratäng . Riktigt god tycker jag. Här kommer receptet:

1 aubergine

lite mjöl (vilken sort ni önskar)

1-2 pkt mozzarella

150-200 gram rökt ost typ scamorzaost eller liknande

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

oregano/basilika

lite balsamvinäger+ lite agavesirap el honung

parmesan att riva

 

Börja med att skära auberginen i långa remsor antingen med en osthyvel el dylikt. Går även att skiva. Salta och låt vara i 30 minuter för att få ut det mesta av vattnet. Skölj och torka. Under tiden gör man en tomatsås. Hacka scharlottenlöken och vitlöken och bryn i lite olja, häll i tomaterna och resten av ingredienserna och låt puttra i 15-20 minuter. Smaka av och låt svalna.

Vänd skivorna i mjöl. Hetta upp olja i en stekpanna så att det kommer att täcka aubergineskivorna. Lägg ner skivorna och låt dem bli gyllenbruna. Tag upp och lägg på ett hushållspapper så att all överflödig olja försvinner. Sätt ugnen på 180 grader.

Tag fram en eldfast form och börja med att lägga ett lager tomatsås i botten, därpå lägger man aubergineskivorna och ovanpå dessa läger man osten (blanda både mozzarella och den rökta osten)  som man skurit i tunna skivor. Därefter börjar man om med tomatsås etc. Avsluta med tomatsås och massor av mozzarella tillsammans med färskriven parmesan. In i ugnen ca 30-40 minuter tills den är gyllene ovanpå. Låt vila en stund innan ni skär upp, den blir lättare att skära då. Servera som den är, eventuellt med en grönsallad.