2 sorters glass -lite nyttigare

Jag och Einar var nyligen på ön La Palma, och där åt vi cheesecake glass a la El Hierro. Riktigt god och lite nyttigare.Så här kommer min tolkning.  Här har jag gjort 2 sorter med samma bas. Här kommer receptet:

250 gram mascarpone

100 gram färskost typ philadelphia

100-150 gram creme fraiche

1 dl socker

1-2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång

1-2 msk citronsaft

3 ägg delade i gulor och vitor

2 dl vispgrädde

Mintlikör efter smak

Mörk choklad

 

Börja med att vispa 2 dl grädde, vispa sedan äggvitorna till hårt skum. Blanda samman mascarpone, färskost och creme fraiche och vispa i 1 dl socker och vispa/rör tills sockret smält. Tillsätt vaniljsockret eller fröna samt citronsaften. Jag brukar börja med 1 msk sedan tar jag i äggulorna. Därefter grädden och äggvitorna och vänder i försiktigt. Sedan brukar jag dela satsen i två delar och i den ena tar jag i lite mer citron eller kanske också/eller lite fläder. Sedan lägger jag den halva satsen i frysen. Rör om 1-2 gånger under infrysning. Den andra delen smaksatte jag med ca 2-3 msk mintlikör (hade jag hemma) och mörk hackad choklad. I en plastask den med och in i frysen. Rör under infrysningen. Låt frysa ca 4 timmar.

Tag fram en halvtimme innan ni ska servera. Till den första satsen kan man servera mortlade digestivekex (=finfördelade) eller ännu godare med karamelliserad och finhackad mandel. (almond crumble)