Hamburgare med tillbehör

En god grillad hamburgare är aldrig fel! Den här är glutenfri och Lchf och även laktosfri om man utesluter coleslaw, eller väljer laktosfria produkter. Jag gör ofta lite olika varianter på hamburgare, och den senaste är med hembakat bröd, cheddar,bacon,barbequesås min egen, picklad rödlök, karamelliserad lök samt friterad lök. Gott med olika sorters lök. Jag serverar med min barbequesås och lite krämig sås. Gärna en god öl till.

400 gram oxfärs

lite brandy samt salt och peppar

olivolja

varsin 1-2 skivor bacon och 1 skiva ost (cheddar) 

 

1 zucchini

1 uppvispat ägg

2 dl parmesan + mandelmjöl ungefär lika mycket

1 sötpotatis 

2 msk maizena

2 msk olivolja

Börja sedan med att tvätta sötpotatis och zucchini och skär i stavar. Sötpotatisen lägger man i en skål och lägger i 2 msk maizena blandat med salt och peppar och blandar eller skakar runt. Därefter ca 2 msk olivolja och blandar runt. Riv parmesanosten och blanda med mandelmjöl. Zucchinin lägger man först i ägg, sedan i blandningen ost/mjöl. Allt lägges på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Zucchinin går fortast, så den får man nog ta ut efter 20-25 och låt då sötpotatisen vara kvar 10-15 längre. Den ska inte vara mjuk utanpå.

Coleslaw:

½ vitkålshuvud

1 stor morot 

½-1 äpple

majonnäs, grekisk joghurt, fransk senap salt, peppar, lite socker 

Starta med coleslaw, kan med fördel göras dagen innan. Blanda samtliga ingredienser och låt dra.

Barbequesås som jag gör den

 Blanda 1 del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite kinesisk soja och ett par generösa matskedar honung. Salt och peppar och vips är den klar! Har du whisky eller bourbon hemma så tillsätt en liten skvätt – det förhöjer smaken ytterligare!

Karmelliserad lök: stek gul lök i smör sakta tillsammans med lite sock

Picklad rödlök: koka upp 1 kork ättika, ½ dl socker och ½ vatten, lägg i rödlök

Krämig sås: 1 dl creme fraiche, 2 msk bostongurka,salt, peppar, paprika,chili och lite cayenne

 Blanda oxfärsen med salt och peppar och ca 1 msk brandy eller efter smak. Forma till 4-6 burgare och pensla med lite olivolja innan ni grillar. Man kan även lägga baconet på grillen eller så steker man det i en stekpanna. När hamburgarna börjar bli färdiga lägg på osten och på med locket så att osten smälter. Servera och njut!