Fläskesteg, brunede kartofler, rödkål

Jag är halvdansk. Har dansk far och en del danska kusiner. Älskar dansk fläskesteg med brunede kartofler(karamelliserade), äppelmos, rödkål och sås. Många har även brysselkål till. Här kommer receptet:

Dansk fläskstek

1,5-2 kg antingen kam eller kotlett med ordentlig svål

Pepparkorn svarta en handful och lagerblad ca 6-8 styck

Havssalt

Det bästa är när slaktaren skär 0,5 cm skåror i svålen ned till där köttet börjar (ska inte skära i köttet) annars får man själv göra det.Lägg pepparkorn och lagerblad i en ugnsfast form och lägg i steken med svålen nedåt och fyll på med vatten så att det täcker svålen. Salta och peppra. Sätt in i förvärmd ugn på 250 grader 15-20 minuter. Tag ut steken, vänd den och torka den. Nu ska du salta svålsidan ordentligt med salt (gnid gärna in) och sätt in i ugnen ca 40 minuter till, sänk värmen till 175 grader, och om ni har en termometer sätt den på 70-74 grader. Om svålen då inte är riktigt knaprig, sätt på grillen på 250 grader och grilla till svålen är knaprig. Men passa på, det kan gå mycket fort. Ta ut ugnsformen och låt vila. Under tiden,häll (gm sil) av buljongen och gör sås på denna. Servera med små kokta potatis som man kan steka lite i smör och strösocker (ca en klick smör och ½ dl strösocker på ganska hög värme, skakas) så att det blir brunede kartofler, går fort. Servera med rödkål(recept nedan) och äppelmos och ev brysselkål.  Eller en god sallad på rödkål och apelsin om man vill ha det lite magrare. NJUT!

Rödkål:

½ rödkålshuvud

1-2 äpplen (beroende på storlek)

1 gul lök

½-1 dl vatten

1-2 msk äppelcidervinäger

2-4 msk sirap (beroende på hur söt man vill ha den)

2-3 msk vinbärsgelé (eller svart vinbärssaft) 

3 malda kryddnejlikor (kan man göra i mortel) 

Salt, peppar

 1. Strimla rödkål.
 2. Skala och skiva löken plus äpplen.
 3. Bryn rödkål, lök och äpplen med gelén och sirapen (honungen).
 4. Ha i vinägern, vatten och kryddnejlikor.
 5. Koka ihop och rör så det inte bränns. Klart efter ca 50 minuter.
 6. Salta och peppra efter smak.

Brysselkål med bacon

 

 • 500 g färsk brysselkål
 • 140 g bacon
 • 2 schalottenlökar, finhackade
 • 1 msk smör
 • 1 msk ljus sirap
 • salt och svartpeppar
  1. Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten, låt koka 2–3 min beroende på storlek. Kyl ner i iskallt vatten.
  2. Strimla baconet och stek knaprigt. Tillsätt löken och sedan brysselkål, smör och sirap. Låt allt bli varmt. Smaka av.