Skomakarlåda med mos, rödvinssås och rökt fläsk

Det här är också en klassisk rätt, skomakarlåda med rökt fläsk-och purjolöksfräs samt rödvinssås serverat med potatismos. 

Skomakarlåda med rödvinssås och potatismos för 2 personer

 

½ lök hackad

svålen från fläsket

1-1,5 dl rödvin

1-1,5 dl fond

1-2 tsk timjan

1-2 tsk potatismjöl

 

400 biff

150-200 gram sidfläsk

1 liten purjolök

 

2-3 stora potatis

1 stor klick smör ca 50-100 gram

Lite grädde och mjölk ca 1 dl (blir det inte luftigt nog, värm lite mer och späd)

 

Börja med att göra såsen. Skär bort svålen från fläskbiten. Lägg svålen med fettet neråt i en gryta, tillsätt löken och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt rödvin och timjan. Koka ner till hälften. Tillsätt fond och koka ner ytterligare. Sila såsen. Rör ut lite potatismjöl i vatten och red såsen. Smaka av med kryddor typ salt, peppar och timjan.

 

Hacka fläsket och purjolöken i fina bitar. Skala potatisen och koka. När potatisen är klar pressa den genom en potatispress. Smält smör och häll på gräddmjölken och häll över potatisen och vispa till ett luftigt mos.

 

Krydda biffen med salt och peppar. Fräs biffen ca 2 minuter per sida. Låt den vila. Under tiden steker man de rökta fläsktärningarna och purjolöken.

 

 

 

Lägg upp potatismos, biffen ovanpå, häll lite sås på biffen och runt om moset, därefter på biffen fläsk-och purjolöksfräset. Servera gärna med en sallad och ett gott glas rött till.