Pannacotta,hallon,chokladmousse

Hittade ett underbart recept på Pinterest (från vin-och matguiden) som jag provade. Lite tidsödande men väl värt tiden. Perfekt när man ska ha gäster och vill glänsa lite. Börja då kvällen innan med pannacottan och gör resterande på förmiddagen. Den dagen jag handlade fanns givetvis inte hallon, så jag tog färska jordgubbar och det gick lika bra. Smakade fantastiskt, vad jag hade ändrat till nästa gång, är att jag hade gjort dem mindre, dvs serverat i mindre glas. Blev för mäktigt efter en middag. De 2 sista bilderna är med hallon och i mindre glas. Blev superbra! Här kommer receptet:

4 dl vispgrädde

3 msk socker

½ tsk vaniljpulver

2 gelatinblad blötlagda i kallt vatten

 

2 dl hallon(jordgubbar/blåbär etc) färska eller frysta

2 msk socker

1 gelatinblad blötlagt

 

3 dl vispgrädde

1 äggula

1 äggvita

1 msk muscovadosocker

150 hackad mörk choklad

 

Pannacottan:

 

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde, socker och vaniljpulver i en kastrull. Stäng av värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner ett åt gången i gräddblandningen. Låt svalna något, häll upp i 4 glas. Ställ kallt i minst 4 timmar eller över natten.

 

 

 

Hallongelén:

 

Blötlägg gelatinet. Häll hallon och socker i en kastrull, Låt koka sakta tills hallonen är mjuka. Stäng av värmen och tillsätt gelatinbladet. Lägg kompotten ovanpå pannacottan. Ställ kallt.

 

 

 

Chokladmoussen:

 

Rör ihop 1 dl grädde, äggulan och sockret i en kastrull, , sänk värmen och rör hela tiden tills det tjocknar. Stäng av värmen och häll i den hackade chokladen och rör tills den smält. Låt svalna helt. Vispa resten av grädden i en skål och äggvitan i en annan skål. Vänd försiktigt ner chokladkrämen i vispgrädden och vänd sedan ner äggvitan tills det blir en mousse. Vispa inte! Lägg chokladmoussen över hallongelén. Ställ kallt minst 30 minuter före servering.

 

Garnera med färska hallon och gärna chokladhjärtan, antingen egna eller färdigköpta.

 

 

 

Chokladhjärtan:

 

Smält choklad och låt svalna. Använd en spritspåse och lägg ett bakplåtspapper på en slät yta och spritsa chokladhjärtan eller vad man känner för, t.ex. ett namn/initialer på gästen. Låt svalna helt innan man tar bort dem.