Raggmunk med stekt fläsk och lingon

Raggmunk med stekt fläsk är bara så god husmanskost. För dem som är glutenallergiker eller inte vill äta mjöl, går det bra att göra rårakor eller använda maizena istället för mjöl. Lägger upp recept på båda. 

 

Raggmunk med stekt fläsk för 2 personer

 

1 dl vetemjöl alt. 1 dl maizena

0,5 tsk salt

1 ägg

2 dl mjölk

400 gram potatis

 

200 gram fläsk eller bacon

Rårörda lingon

 

Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt i en skål.Tag bollar av potatisen och krama ur så mycket du kan och lägg ned i smeten. Gör så med all riven potatis. Blanda runt. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket.

 

Rårakor för 2 personer

 

 

 

400 g potatis av mjölig sort

 

  • ½ tsk salt

  • 1 ägg ( kan uteslutas)

     

 

Skala och riv potatisen grovt, helst i matberedare. Tillsätt saltet och ägget. Låt inte smeten stå för länge, då mörknar den.Stek rårakor i smör i het panna, knappt 1 dl potatis per styck. Bred ut smeten så att de blir tunna och frasiga. Stek dem ljusbruna på båda sidor på medelvärme.Servera helst rårakorna nystekta, men de går också att varmhålla en stund i ugnen på 100°. Stek fläsket samtidigt i annan panna. Servera med lingon.

 

Dessa rårakor kan man servera med creme fraiche, löjrom och lite finhackad rödlök, men då blir det en annan rätt.