Ugnsstekt lår av kyckling med gräddsås, gelé och pressgurka

Inspirerad av god Bjärekyckling hos Mia Henriksson blev det ett stycke lår av en stor kyckling på 665 gram. Alltid lika gott med svensk husmanskost. Mia serverade med brysselkål och lök, man kan även ha brysselkål och bacon. Något sådant hade jag inte hemma och söndagar är affärerna stängda, så det fick bli morötter. 

600 gram lårfilé
2 msk rapsolja
1 tsk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soja
1 krm mald vitpeppar

Till såsen:
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
1 tsk torkad dragon
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

vitpeppar

ev. brysselkål med stekt lök eller stekt bacon samt en god sallad gjord på:

Blandad sallad,cocktailtomater i 3 färger, pistagenötter och tranbär. Samt en god dressing på olja, vinäger, persilja och örter.

 

1. Blanda rapsolja, kycklingfond, soja och vitpeppar i en skål. Lägg kycklingfiléerna på ugnsfast fat och pensla dem med blandningen. Stek kycklingfiléerna mitt i 175 graders ugn i 20 minuter. Ös köttet flera gånger med saften från fatet. Ta ut köttet och låt det dra i 10 minuter innan det skivas upp.
2. Koka upp vatten, grädde, kycklingfond och soja i en kastrull. Krydda med dragon och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i minst 5 minuter. Sila och smaka av med salt och peppar. Häll gärna i spad från kycklingen.
3. Skiva upp köttet och bjud det med kokt potatis, sås, pressgurka, gelé samt sallad samt ev. med brysselkål med stekt lök eller stekt bacon.